2013. december 9., hétfő

Copernicus Műhely - A legfrissebb program


Földmegfigyelés és térinformatika társadalmi, kereskedelmi hasznossága az EU Copernicus program tükrében
A magyarországi kapacitások, képességek - európai legjobb gyakorlat - következtetések
A december 12-i Copernicus Market-Pull Packs projekt műhelyére meghírdetett résztvevői helyek mára gyakorlatilag megteltek. A program itt található: www.hunagi.hu/G/pub/HUNAGI/Copernicusprogram.pdf
A várakozásokat is meghaladó módon alakult a Copernicus országos fogadókészség-felmérő űrlapok kitöltése. 18 hazai szervezet részéről érkeztek be érvényesen adatok, ezek közül 10 egyetemi ill. főiskolai műhely, 6 vállalkozás és 2 elsődleges szolgáltató részéről.
A rendezvény aktualitását adja, hogy aműhely és országfelmérés eredményeire egyaránt érdeklődéssel várnak az ESA, EUROGI de  a ma megindult  ESA csatlakozási tárgyalások honi kormányzati szereplői is.
A következő években 300 milliárd dollárt ruháznak be műholdas rendszerekre. Miért? Mert a generált ipari és szolgáltatási szegmens ezt várhatóan többszörösen megtermeli, kétségbevonhatatlan társadalmi-gazdasági hasznossággal. Erre viszont fel kell készülni. Ezt szolgálja a Copernicus programon belül a Sentinel műholdcsalád adataira és szolgáltatásaira való felkészülés, felméréssel és az értéknövelő piaci tevékenységek erősítésével. Fontosak a piac ipari és szolgáltatató szereplőinek, valamint a K+F és az oktatóhelyek együttműködése is.  
A  legfrissebb program (dec 11-i változat): 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése